Veel gestelde vragen

Ben ik gek als ik naar de psycholoog ga?

Nee, dat ben je niet. Je bent iemand die op dit moment er niet alleen of er samen met jouw omgeving uit komt. Dat is heel normaal. Iedereen gaat wel eens door een lastige fase heen waarbij je niet lekker in je vel zit, het even niet meer weet of geen oplossing ziet. Soms is het dan fijn om met een neutraal persoon te werken om jouw problemen beter te begrijpen en om samen naar een oplossing te zoeken.

Wat is een neuropsycholoog?

Een neuropsycholoog heeft geleerd om de relatie tussen ons brein en ons gedrag beter te begrijpen. Dit helpt om jouw gedragsproblemen beter te begrijpen en om deze te veranderen. Het inzetten van muziek, beweging en creativiteit heeft een positieve invloed op ons brein en kan in dit proces enorm helpen om jouw successen te behalen.

Ik ben niet zo’n prater. Heeft het dan wel zin om naar een psycholoog te gaan?

Ook als je geen prater bent, zal je met je lichaamstaal en beweging veel vertellen. Bij MONADA kunnen we naast praten ook andere creatieve, non-verbale middelen inzetten om jou beter te begrijpen en te helpen. Vaak leer je dan ook om als niet prater, de juiste woorden te vinden die passen bij hoe je je voelt en hoe je dingen beleeft.

Ik ben geen danser, kan ik dan wel iets met dansen doen in de sessie?

Je hoeft geen danser te zijn om dans te kunnen gebruiken in de sessies. Als jij van dansen houdt en als dit een manier is voor jou om je te uiten, kunnen we dit gebruiken maar dat hoeft niet. In de intake zoeken we samen naar een manier die het beste bij jou past om je op je gemak te voelen en om aan jouw vragen te werken. Voor sommige mensen kan dat dansen zijn. Anderen willen liever praten, zingen, knutselen of tekenen.

Ik wil niet bewegen of dansen. Kan ik ook praatsessies hebben?

Dat kan. Als praten voor jou het beste werkt om jouw vragen aan te pakken dan doen we dat.

Kan ik als kind/jongere bij MONADA komen zonder dat mijn ouders het te weten komen?

Vanaf je 16e kun je zelf contact opnemen om je aan te melden, maar jouw ouders worden tot je 18e wel op de hoogte gesteld van jouw komst. Vanaf je 18e hoeven jouw ouders niet op de hoogte gesteld te worden dat je komt, omdat je voor de wet volwassen bent. Het kan wel zijn dat MONADA het verstandig vindt jouw ouders te laten weten dat je hier bent, bijvoorbeeld als er ernstige problemen zijn, maar dat zal dan altijd samen met jou overlegd worden.

Vertelt de psycholoog mijn verhalen door aan andere belangrijke mensen in mijn omgeving?

Elke psycholoog heeft geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat zij niets door mag vertellen aan anderen zonder jouw toestemming. De meeste kinderen en jongeren vinden het niet erg als de psycholoog de ouders op de hoogte brengt van de vorderingen van de therapie. Als er dingen zijn die je niet wilt dat doorverteld wordt, kun je dat aangeven. Er is wel één uitzondering op deze regel. Als er iets gebeurt of gebeurd is waarvan de psycholoog denkt dat het schadelijk is voor jouw veiligheid, gezondheid en/of ontwikkeling, dan kan de geheimhoudingsplicht verbroken worden. Dit zal goed met jou worden besproken.

Krijg ik de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Een behandeling bij MONADA wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering of gemeente. Het is wel mogelijk om in termijnen te betalen.

Heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig?

Nee, je hebt geen verwijzing nodig. Je kan direct contact opnemen voor een afspraak.

Krijg ik een diagnose?

Nee. Omdat MONADA een particuliere praktijk is waar je zelf voor de zorg betaald, heb je geen verwijsbrief van een arts nodig en krijg je geen diagnose.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

In de meeste gevallen heb je tussen de 5 en 10 sessies nodig. Maar dat is afhankelijk van je klacht en je vraag.

Hoelang duurt een gesprek / sessie?

Een gesprek / sessie duurt meestal 45 minuten tot een uur.

Hoe snel kan ik bij MONADA starten?

MONADA heeft geen wachtlijst. Je kan online zelf een afspraak inplannen op de dag en tijd die voor jou het beste uitkomt. Je kan meestal binnen een week al een start maken.

Werkt MONADA ook ‘s avonds of in het weekend?

De sessies van MONADA kunnen plaatsvinden op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur. In overleg is het soms ook mogelijk om in de avonden of op een zaterdag een sessie te hebben.